Správná technika chůze

Správná technika chůze

Pokud máte v plánu začít pravidelně chodit, třeba abyste zhubli nebo zlepšili svou fyzičku, je důležité chodit správně.

spravna-technika-chuze-856x373

Pokud máte v plánu začít pravidelně chodit, třeba abyste zhubli nebo zlepšili svou fyzičku, je důležité chodit správně. Víte, že kolenní kloub je připojen k stehenní kosti, stehenní kost je připojena ke kyčelní kosti. Stejně tak jako vaše kosti jsou spojeny šlachy, vazy, a dokonce i vaše svaly. Vše navazuje na sebe.

Pokud máte kosti, klouby nebo svaly v nepořádku, způsobí to řetězovou reakci, která se projeví právě na kostech a kloubech ve zbytku těla. Například bolest paty signalizuje ne, že se děje něco s patou, ale to Vás varují například vaše záda. Nesprávná technika chůze může vést nejen ke zvýšenému riziku puchýřů na nohou, ale může také zvýšit riziko vzniku bolesti kolen, kyčlí, bolesti zad, atd.

Podívejme se, jakou zvolit výchozí pozici, při běžné procházkové chůzi. Začněte tím, že stojíte s nohama přesně na šířku kyčlí. Ne širší nebo užší. Tento postoj je důležitý a nohy by měly být v rovině od kyčlí, přes kolena až dolů. Vaše prsty by měly směřovat dopředu (každý prst od palce po malíček musí směřovat dopředu - ne směrem ven nebo dovnitř). Pokud si tímto postojem nejste jistí, umístěte na vrcholky kyčlí dvě baterky a postviťte dopředu. Tam kam padají paprsky, tam by měly směřovat nohy.

Tato poloha je nejšetrnější k opotřebení na kotníků, kolen, kyčlí a nohou.

Nyní udělejte první krok. Chcete-li provést první krok, musíte přirozeně ohnout nohu v kotníku. Pokud to nejste schopni pohodlně udělat, zaměřte se nejprve na vaši obuv. Příliš tuhé boty mohou bránit tomuto pohybu. Ujistěte se, že si vyberete boty, které rovněž umožňují flexibilitu nohám a kotníkům. Převážná část lidí při chůzi nerozkládá svou váhu rovnoměrně na celá chodidla, ale často dopadá na paty, došlapuje na špičky nebo vnější či vnitřní strany chodidel. Zvuk při dopadu by neměl být žádný a dopad by měl být měkký. Pozorujte, jak pokládáte chodidla na zem a zda využíváte celou jejich plochu. Když začnete používat rovnoměrně celá chodidla, můžete se pravidelnou chůzí zbavit mnoha problémů bolestí a deformací. Zbavíte se jich tak, že začnete jednoduše používat chodidla způsobem, pro který jsou určeny. Když používáme své tělo správně, začne se chovat a také vypadat přirozeně. Nezapomeňte na prsty. Noha se od nich vlastně odráží.

 

FLUID - terapeutické masážní vložky

Pohyb tekutiny působí masážně a zlepšuje krevní oběh. Je klinicky dokázáno, že zlepšují krevní oběh, což přirozeně vede k úlevě od bolesti chodidla, nohy a spodní části zad.
Zobrazit

 

 

 

Pokud máte rádi chůzi na boso, která je pro zdraví nohou velice pozitivní, choďte nejlépe po nerovném povrchu, trávě, lesní cestě, kamenech, písku apod.

Choďte pomalu a opravdu se soustřeďte a věnujte pozornost tomu, jak jdete. Může se to zdát hloupé, ale zlepšit styl své chůze se v dlouhodobém horizontu určitě vyplatí.