Deformita palce nohy - Hallux valgus

Hallux valgus, tedy vbočený palec patří k nejčastějším získaným (statickým) deformitám nohy na vzniku vbočeného palce se podílejí převážně 3 příčiny.

Deformita palce nohy - Hallux valgus

vboceny_palec_381x230 

Hallux valgus, tedy vbočený palec patří k nejčastějším získaným (statickým) deformitám nohy zejména u starších žen, nicméně se vyskutuje i v mladším věku. Tato deformita je úzce spjata s vznikem příčně ploché nohy.
Na vzniku vbočeného palce se podílejí převážně 3 příčiny - zevní, vnitřní a dědičnost.

  • Zevní příčiny - deformita vzniká v pozdějším věku vlivem nošení nehodného typu obuvi, např. úzkých špičatých bot a vysokých podpatků.
  • Vnitřní - vnitřní příčiny jsou dány tvarem nohy. Svou roli hraje příčná plochá noha. V úzké špičaté dámské botě je palec dlouhodobě tlačen do nepřirozené polohy. Mezi další příčiny se počítají i zkrácení Achillovy paty a syndrom generalizované kloubní laxicity (tj. nadměrná kloubní volnost, hypermobilita).
  • Dědičnost - vliv je individuální, nicméně podle statistických údajů u 70% pacientů trpí deformitou vbočeného palce i jejich rodiče.

Hallux valgus

VYŠETŘENÍ U LÉKAŘE

Během vyšetření u lékaře se zjišťuje typ bolesti, poloha a její šíření. Typickým projevem hallux valgus je bolest v oblasti kloubu palce. Zjišťuje se omezení hybnosti, bolestivost, otok, případná přítomnost zánětu a další doprovodné poruchy jako kladívkové prsty a příčně plochá noha.

 

LÉČBA

Neoperativní léčba spočívá ve vkládání korektorů mezi palec a druhý prst. Doporučuje se pohodlná obuv s dostatečným prostorem pro prsty. Součástí léčení můžou být i masáže, koupele a pravidelná gymnastika nohou.
V případě rozvinutí nemoci, před a po operačních výkonech je vhodné nosit některý z korektorů vbočeného palce HALLUX. Korektor koriguje nesprávné postavení prstů, je oporou nohy při našlapování a chůzi a zmírňuje bolest, zejména po operačních zákrocích.

 

Operativní terapie. Existuje okolo 130 typů operací vzhledem k různým formám deformity. Během každé operace se odstraňuje i vyklenutí (tzv. bunion) a korekce vbočenosti palce. Případně se odstraňují i doprovodné deformity jako kladívkové prsty.