Dornova metoda a Breussova masáž

dornova_metoda_breussova_masaz_690x301jpg

Máte problémy s páteří či klouby? Může Vám pomoci manuální terapie, tzv. Dornova metoda. Pomáhá na problémy s pohybovým aparátem. S jejíž pomocí jsou obratle a klouby uváděny do své původní přesné polohy, bez nežádoucích vedlejších účinků. Tato metoda je osvědčená, šetrná a zároveň velmi efektivní

Dornova metoda a Breussova masáž

 

Je pojmenována po svém objeviteli Dieteru Dornovi, majiteli pily v městečku Lautrach v Německu. Dieter Dorn si sám poškodil páteř při nadzvedávání těžkého kmene a nemohl se narovnat. Od této bolesti a potíží mu pomohl starý sedlák, o němž se dozvěděl, že umí pomáhat lidem, kteří mají problémy s páteří. Dorn byl touto rychlou pomocí a účinkem ohromen a chtěl se to naučit sám. Po smrti sedláka se pokoušel podobně pomáhat lidem a díky svým úspěchům dál intuitivně rozvíjel svou metodu. Postupně se tuto metodu naučilo více než tisíc terapeutů přímo od něho nebo od jeho žáků. Pomohli tak mnoha pacientům a tato metoda se dnes rozšířila dokonce až v Africe. Také u nás se pořádají kurzy této metody a jsou již vyškoleni první terapeuti Dornovy metody.
zdroj celostnimedicina.cz

 

Bolest zad

Je to známá manuální terapie, která pomáhá na problémy s pohybovým aparátem. S jejíž pomocí jsou obratle a klouby uváděny do své původní přesné polohy, bez nežádoucích vedlejších účinků.  Tato metoda je osvědčená, šetrná a zároveň velmi efektivní. Terapeut zjistí, jakým směrem je obratel vychýlen a ošetřovaná osoba pohybuje protější nohou nebo rukou dopředu a dozadu. Terapeut vytváří protitlak na ošetřovaný obratel, který se sám vrátí na přirozené místo. Nedochází k žádným prudkým a nebezpečným pohybům, kterým by mohl být pacient poškozen. Po navracení kloubů a obratlů cítíte okamžitou úlevu.

Příčinou nesprávných poloh obratlů mohou být fyzické potíže jako např. výrony způsobené nehodami nebo při sportu, rozdílná délka dolních končetin, zkrácení svalů nebo i citové problémy člověka. Protože při léčení Dornovou metodou se uvolňují fyzické i psychické bloky, můžeme ji považovat za celostní metodu, která léčí nejen příznaky nemoci, ale i samotné příčiny onemocnění.



Chcete tuto metodu vyzkoušet na vlastním těle?

Tak to neváhejte a poohlédněte se po okolí a jistě najdete terapeuta, který tuto metodu provozuje. V prvé řadě je nejlepší požádat terapeuta o pár cviků, které můžete cvičit i vy sami. Pomůžete si tak kdykoli a kdekoli. Po nějakém čase se soustřeďte na své dolní končetiny a nechejte si je terapeutem napravit. Srovná se Vám délka končetin a budete sami překvapeni, jak jednoduchá procedura to je. Takto postupujte dále a nechejte si spravit další části těla. Zbavíte se tak bolesti, svalové únavy a pocítíte celkovou úlevu.

 

Při první a druhé návštěvě Vám terapeut provede komplexní  vyšetření a ošetření kloubů a páteře.  Zjistí, na kterou stranu je obratel vychýlen. Pacient volným kyvadlovým pohybem houpe protější rukou nebo nohou dopředu a dozadu. Náprava obratlů se vždy provádí aktivním pohybem pacienta. Terapeut vytvoří jemný protitlak na příslušný obratel, který tak sám dosedne na správné místo. Po ošetření obratle nebo kloubu terapeut ošetřované místo ještě jemně hladí oběma rukama směrem ke konci končetin nebo ke kostrči. Tímto se podpoří volný pohyb uvolněné energie v těle. Po ošetření se celá terapie může doplnit tzv. Breussovou masáží a tím prohloubit uvolnění celého těla. Breussovou masáží páteře se vlastně oddalují obratle od sebe, aby ploténka měla místo a vmasírovává se olej. Jedná se o za studena vylisovaný olivový olej s třezalkou. Tím se docílí nabobtnání meziobratlových plotének a uvolnění nervů, které v páteřní oblasti vycházejí do celého těla.

Četnost ošetřování Dornovou metodou je individuální.  Z praxe je známo, že již po dvou ošetřeních by se měla dostavit úleva. Optimální je ošetření 1 - 2 krát týdně. Pokud má pacient větší problémy, které jsou chronické, či mnohaleté, může se prodloužit terapie i na několik měsíců. Důležitá je i spolupráce pacienta. Je třeba provádět cviky i doma. Současně je nutné během léčby a po ošetření dostatečně pít, aby se uvolněné nečistoty a usazeniny z kloubů a vazů mohly dobře vylučovat. Tělo se tak snáze zbavuje všech svých jedů. Za dostatečné množství tekutin se považuje tělesná hmotnost vynásobená 0,03 l (pokud ošetřující lékař nedoporučí jinak).

Dornovou metodou mohou být ošetřeni téměř všichni lidé, pokud jsou jen trochu mobilní. K dosažení trvalých výsledků je také nutné, aby každý člověk poznal a změnil své trvalé pohybové návyky (zlozvyky) a vzorce, jako je například křížení nohou při sezení (tzv. noha přes nohu).

Dornova metoda se doporučuje

při bolestech zad, kyčlí, kolen, tenisovým loktem, skoliózou, rozdílnou délkou končetin (pokud se nejedná o vrozenou vadu).

Může Vám také pomoci

při bolestech hlavy, krátkozrakosti, střevních potížích, křečových žilách či při problémech s koncentrací.

Dornova metoda není vhodná 

pokud jste náchylní ke zlomeninám, trpíte osteoporózou v pokročilém stádiu, máte akutní zánět, brzy po operacích a úrazech (zlomeninách).

 

DALŠÍ ČLÁNKY
Bolest bočních zádových svalů bolest boků

 

Bolest bočních zádových svalů, bolest boků

Bolí Vás večer nižší zádové svaly nebo boky? Většina lidí stojí o něco více předkloněna. Tento sklon může klást nepřiměřený tlak na kyčle a spodní část zad. Číst více