Jak léčit své nohy

Několik tipů jak pečovat o nohy, abyste se zbavili bolesti po celý rok.

Jak léčit své nohy

 

Většina lidí má tendenci přemýšlet o péči nohou pouze v letních měsících, kdy je sezóna žabek a módních sandálů. Ale sandály bez správné podpory klenby můžou způsobit onemocnění chodidla, od unavených, bolestivých nohou až po závažnější problémy, jako plantární fasciitis (zánět povázky) - zánět je obvykle bolestivý na spodní straně paty. Co si možná neuvědomujete je, že také další druhy obuvi mohou způsobit tyto problémy, stejně jako problémy s koleny, se zády či další... Zde je několik tipů jak pečovat o nohy, abyste se zbavili bolesti po celý rok.

Jak pečovat o své nohy

Mnozí lidé neradi přiznávají, že trpí, ale velká část Čechů je ovlivněna bolestí nohou, a to jim brání být aktivní, či se věnovat oblíbeným činnostem. Pokud je to i Váš případ, nemusíte být v rozpacích nebo se za svou bolest stydět, a rozhodně ji nenechte neléčenou. Kromě nošení podpůrné obuvi, zkuste následující tipy péče o nohy.

 

Jak pečovat o své nohy - rada 1

NOSTE VLOŽKY DO BOT

Mnohým lidem pomohou k úlevě od bolesti jednoduše nošení pěnových, či gelových vložek do bot. Výrazně pomohou také masážní vložky, u kterých je klinicky prokázána okamžitá a celodenní úleva.

 

Jak pečovat o své nohy - rada 2

NAPNĚTE DOLNÍ ČÁST TĚLA

Strečink je klíčovým prostředkem pro snížení kloubní ztuhlosti a udržení, či zlepšení rozsahu pohybu. Strečink by měl být součástí Vašeho každodenního života, a každý se může naučit protahovat, bez ohledu na věk nebo ohebnost. Pravidelná strečinková rutina Vám pomůže prodloužit svaly a udělá Vaše každodenní činnosti jednodušší.

 

Jak pečovat o své nohy - rada 3

VĚNUJTE POZORNOST SPRÁVNÉMU STRAVOVÁNÍ

Potraviny, které jíte, ovlivňují, jak se cítíte. A proto je zdravá výživa velmi důležitá. Pro-zánětlivé potraviny (jako cukry a škroby), mohou napomoci rozšíření zánětu a zvyšují bolest, zatímco proti-zánětlivé potraviny (jako ovoce a zelenina) mají opačný účinek.

 

Jak pečovat o své nohy - rada 4

CVIČTE

Cvičením posilujete svaly kolem kloubů, pomáháte udržovat pevnost kostí a cvičení Vám dává také více energie, která je po celý den tak nutná. I mírné cvičení může zmírnit bolest a pomůže Vám udržet si zdravou váhu.

 

Jak pečovat o své nohy - rada 5

ZHUBNĚTE

Nadváha, i jen mírná, zatěžuje klouby, které mohou zvýšit bolesti nohou. S každým přibraným kilogramem, zvýšíte tlak na kolena o čtyři kila!

 

Jak pečovat o své nohy - rada 6

HLEDEJTE PODPORU

Jedním z dobrých způsobů, jak zvládnout problémy s nohami, je se obklopit ostatními, kteří se potýkají se stejnými starostmi jako vy. Připojte se ke komunitě, kde si můžete popovídat s dalšími lidmi, kteří trpí bolestmi a můžete najít podporu učením z jejich zkušeností a sdílením Vašeho příběhu.

 

Jak pečovat o své nohy - rada 7

NAVŠTIVTE PODIATRA

Stejně jako u jiných onemocnění, je pro identifikování správné diagnózy důležité se poradit s lékařem. Odborníkem je v tomto případě podiatr. ( Podiatrie je obor, který komplexně léčí chorobné stavy nohou a pátrá po příčině potíží celého pohybového aparátu).

 

Se správnou léčbou, můžete zvládnout bolesti dolních končetin a navrátit se aktivnímu životnímu stylu.