Když bolí paty…nic nás nebaví

bolest-pat-500x333
 
Patní kost (Calcaneus) je největší kost v chodidle. Poskytuje pevnou podporu váze těla a absorbuje otřesy a tlak při nárazu chodidla na zem. Bolest paty může bránit chůzi a dokonce ovlivnit držení těla.

Když bolí paty…nic nás nebaví

Bolest paty

Jistě uznáte, že jakákoliv bolest v těle znamená určitou omezenost. Bolest nás omezuje fyzicky i psychicky. S bolestí se dá žít, dá se na ní částečně zapomenout nebo zvyknout, ale trápí nás a komplikuje nám normální život. Bolesti nohou, chodidel a paty jsou velice nepříjemné už v tom smyslu, že nám znemožňují chůzi. Chůze, respektive zdravá chůze, pro nás znamená volnost, svobodu, radost, je to nejlevnější „přemísťovalo“ z bodu X do bodu Y. V tomto malém příspěvku se zaměřím na bolest paty. Protože pata je alfou a omegou našeho chodidla…

Patní kost (Calcaneus) je největší kost v chodidle. Poskytuje pevnou podporu váze těla a absorbuje otřesy a tlak při nárazu chodidla na zem.

Bolest paty může bránit chůzi a dokonce ovlivnit držení těla.

 

Nejčastější příčiny bolesti paty jsou:

Příčiny bolesti paty

OSTRUHA PATNÍ KOSTI

Patní ostruha (exostosis calcanei) vzniká jako následek dlouhodobého přetěžování stáním nebo sportem, obzvlášť v kombinaci s nevhodnou obuví. Přetěžování je i příčinou onemocnění ostatních šlach a jejich úponů ke kostem.

Projevuje se jako ostrá bodavá bolest v místě, kde se pata opírá o podložku. Průvodcem obtíže je kostní výrůstek, který se vyvíjí po odtažení chodidlové povázky – což je široký pruh vláknité tkáně po délce spodní části chodidla – v oblasti paty. Ostruha může zasahovat až do masité části nohy. Bolest se projevuje zejména při stání a chůzi.

Ostruha se může vytvořit pod patou uprostřed nohy, na vnitřní nebo zevní straně plosky. Někdy vznikne za patou, na zadní straně v místě úponu Achillovy šlachy. Výskyt ostruhy pod i za patou není vzácností.

Pediatr může navrhnout vypodložení podpatěnkou, aby se změnil směr zátěže úponu vazu, nebo terapii hloubkovým působením tepla na podporu uzdravovacího procesu.


Gelové a silikonové podpatěnkyVyzkoušejte silikonové nebo gelové PODPATĚNKY

 

Alternativně se může rozhodnout pro speciální protetické, či masážní vložky, které pomohou noze rozložit zátěž a předcházet opakování problému.

 

Příčiny bolesti paty - Bursitida paty

BURSITIDA PATY

Jde o trvalé dráždění, které vyústí v zánět měkké tkáně na patě, kde se vytvoří bursa neboli váček naplněný hlenovitou tekutinou. Vzniká chronickým přetěžováním, úrazem, revmatoidní artridou, dnou nebo infekcí. Bolest se projevuje v zadní části paty při pohybu kotníkového kloubu, nebo hluboko v patě při kontaktu se zemí. Ke snížení otoku by mělo vést znehybnění postižené oblasti, protizánětlivé léky, správné ortopedické pomůcky (podpatěnky) a studené obklady. Pokud ke zlepšení nedojde, zjistěte možné zdroje tření a požádejte podiatra, aby se podíval, jestli jsou ortopedické pomůcky správně navržené. Jde – li o infekci, lékař vám může předepsat antibiotika nebo odsát z bursy tekutinu.

 

Příčiny bolesti paty - Plantární fasciitis (zánět povázky)

PLANTÁRNÍ FASCIITIS (ZÁNĚT POVÁZKY)

Plantární fasciitis (zánět povázky) je častou příčinou bolesti paty. Je způsobena změnami šlachy (plantární fascie), která spojuje patu a prsty. Projevuje se bolestí na plosce paty při úponu šlachy. Často se objevuje po delším odpočinku v začátku zátěže a bolest nebývá obvykle přesně ohraničená.
zánět povázky

Další popis, užitečné informace a možnosti léčby jsme popisovali v jednom z našich předchozích článků o zánětu podvázky (otevřít článek).

 

 

 

Doufám, že jste se opět dočetli pár zajímavostí a také doufám, že všechny ty, co bolí paty, bude co nejméně!

 

Příjemné dny přeje

Vaše UlevaProNohy.cz