Kompresní podkolenky - trend nebo nutnost?

Hlavním důvodem nošení kompresních podkolenek při sportu je to, že efektivně napomáhají cirkulaci krve směrem vzhůru k srdci. Tím podporují průtok krve a zvyšují okysličení tkání, což vede ke zvýšení podpory fyzického výkonu.

Kompresní podkolenky…
… trend nebo nutnost? Posuďte sami.




Kompresní podkolenky

Doby, kdy se kompresní podkolenky používaly pouze v oblasti zdravotnictví a dostali jste je pouze na lékařský předpis jsou dávno pryč. Dnes se používají téměř v každé, převážně také sportovní, oblasti. Běžci a cyklisté je asi používají za všeho nejvíce. Jejich využití je ovšem hodně široké.

 

 

 

 

Jaké je tedy jejich využití v praxi a vyplatí se do nich vůbec investovat?

Hlavním důvodem nošení kompresních podkolenek při sportu je to, že efektivně

napomáhají cirkulaci krve směrem vzhůru k srdci. Tím podporují průtok krve a zvyšují okysličení tkání, což vede ke zvýšení podpory fyzického výkonu.

Kompresivní podkolenky se používají na evropských či světových atletických šampionátech, jsou k vidění i při basketbalu, volejbalu nebo floorballu. Ideální jsou na squash, ale také na in-line bruslení nebo Nordic Walking (doslovně přeloženo „severská chůze“ - je běžná chůze se speciálními hůlkami.) V zimě najdou své využití při „běžkování“. Používají se nejen při sportovním výkonu, ale také při následné regeneraci.

 

A jak vlastně fungují?

Podkolenky rovnoměrně stlačí měkké tkáně od špiček prstů po podkolenní jamku tlakem 20 - 30 mm/Hg. Tento tlak působí na všechny tkáně v dané oblasti, tedy i na cévy (tepny), kapilární síť a žíly povrchového systému. Jejich speciální trychtýřovitá konstrukce rozděluje sílu komprese v různých částech podkolenky. V oblasti kotníku je komprese nejvyšší a směrem vzhůru postupně klesá, díky tomu podkolenky efektivně napomáhají cirkulaci krve směrem vzhůru.

Další výhodou podkolenek je fakt, že drží lýtko v pevné fixaci a zabraňují jeho otřesům (vibracím svalstva), stejně tak jsou oporou Achillovy paty. To ocení především cyklisti, běžci, či turisti při stále oblíbenějším Nordic Walkingu. Právě na ně čekají nástrahy na trati v podobě kamenů, kořenů a jinak nerovného terénu.

 

Cestujete letadlem, či autobusem? Tak čtěte dále…

Svou výhodu mají ale i ve formě pasivní. Např.: pokud plánujete někam cestovat nebo Vás čekají dlouhé přesuny (v letadle či autobuse), určitě neváhejte a použijte je. Při cestování jsou totiž cestující nuceni sedět dlouhou dobu s pokrčenými dolními končetinami a právě tato poloha vede ke stlačení podkolenní žíly a tím k omezení žilního toku v končetinách. V letecké dopravě je již tento problém popsán jako „Ekonomy-class-syndrome". Nebezpečné jsou podle dostupných zdrojů především lety trvající déle než 8 hodin, ale tato hranice se snižuje již ke 4 hodinám. Kompresní podkolenky jsou v letadle téměř nutností. Zabráníte také nepříjemnému otoku chodidel. Toto je vidět hlavně u cyklistů, kteří je navlékají už před závodem, ale používají je i při následné regeneraci a přesunu domů. Otékání nohou je úhlavním nepřítelem každého, nejen, sportovce.

Myslíte tedy, že má smysl je používat? Já osobně věřím, že ano.

 

Krásné podzimní dny přeje

Hana Švrčková