Pět nejčastějších problémů s nohama, kterým nevěnujete pozornost

Pět problémů s nohama, které ignorujete.

Bolest, mravenčení, pálení, otoky. Tyto příznaky mohou signalizovat velký problém. I když se Vám zdá, že o nic nejde, nesmíte tyto příznaky podceňovat.
problemy_chodidel_400x267

Bolest, mravenčení, pálení, otoky. Tyto příznaky mohou signalizovat velký problém. I když se Vám zdá, že o nic nejde, nesmíte tyto příznaky podceňovat. Jakékoliv i na první pocit obyčejné bolesti nohou, mohou přinést závažná onemocnění a dlouhodobé problémy.

Už Vám někdy Váš praktický lékař kontroloval chodidla? Možná, jako dítěti na preventivní prohlídce. Ovšem s postupem času a přibývajícím věkem se chodidla mění a jejich stav se ve většině případů zhoršuje. Chodidla také vysílají první varovný signál přicházejících onemocnění, jako jsou cukrovka nebo ateroskleróza (kornatění tepen).

A zde je pět nejčastějších problémů:

Problém první - Zborcená klenbaZBORCENÁ KLENBA – PŘÍČNĚ PLOCHÁ NOHA

Problémem bývá velká mechanická zátěž v přední části nohy. Většinou tímto problémem trpí ženy, které nosí podpatky, anebo lidé, kteří dlouho stojí při výkonu zaměstnání. Příčně ploché nohy jsou téměř vždy doprovázeny i deformitami prstů a otlaky, mozoly a ztvrdlou kůží. Řešením se mohou stát v určitých případech ortopedické vložky do bot, masážní vložky, které nohu opět v jisté míře srovnají.

 

Druhý problém - Pálení, znecitlivění a mravenčeníPÁLENÍ, ZNECITLIVĚNÍ A MRAVENČENÍ

Tyto nepříjemné pocity mohou být příznakem syndromu diabetické nohy . Je to velice závažné onemocnění, kterým trpí asi 5,8% diabetiků v česku. Může vést až k amputaci končetiny. Mezi účinnou prevenci patří pohyb, zejména turistika, běh a jízda na kole. Doporučuje se ošetřovat každé, i drobné, poranění. Nohy by se měly umývat pravidelně denně vlažnou mýdlovou vodou, ne déle než pět minut.

 

Třetí problém - Žluté nehtyŽLUTÉ NEHTY

Zakrýváte žluté nehty lakem? Žluté nehty jsou způsobeny plísní , která vytváří mykózu nohy, tzv. atletickou nohu. Plíseň se navíc může rozšířit z nehtu na kůži. Zesílený nehet rovněž může proniknout do kůže a způsobit bakteriální infekci. Pokud žlutý nehet objevíte, je nejlepší zajít za lékařem, který navrhne vhodný lék nebo mast. V neposlední řadě to nevypadá hezky.

 

Čtvrtý problém - PuchýřePUCHÝŘE

Nepříjemnost, se kterou se setkal snad každý z nás. Netvoří se pouze tím, že nosíme nepohodlnou obuv nebo vysoké podpatky. A když nezafunguje výměna obuvi a puchýře se tvoří neustále, je třeba zajít za lékařem. Dlouhodobě neošetřované puchýře potřebují často chirurgický zákrok. Puchýře na chodidlech nepropichujte, ale přelepte přes ně náplast, ihned jak ucítíte potíže. A pokud víte, že se Vám puchýř zcela jistě udělá, když si obujete nové boty, doporučuji předem tato kritická místa natřít vrstvou jeleního loje (obyčejného ve velké tubě).

 

Pátý problém - Jedna noha delšíJEDNA NOHA DELŠÍ

Zkontrolujte podrážky u svých bot. Jsou stejné sešlapané? Nestejné prodírání může signalizovat odlišnou délku vašich nohou. Pokud je jedna noha delší než druhá, neznamená to, že musíte kulhat. Rozdíly se vyrovnávají podvědomě, nakláněním pánve a posouváním obratlů. Nepatrná odlišná délka obou nohou může způsobovat problémy se zády, křečové žíly nebo potíže s čelistními klouby. Také doporučuji návštěvu odborníka.

 

Co nejméně bolesti při chůzi, přeje
ulevapronohy.cz