Plochá noha

Poradíme Vám jak na problémy s plochou nohou.  Popis, cviky, doporučení. Příčná a podélně plochá noha. Plochou nohu můžeme rozdělit na vrozenou plochou nohu a získanou plochou nohu.

pricna_podelna_klenba_450x123

Jde o poměrně častou deformitu. Klenbu nožní rozlišujeme dvojí. Plochá noha, při které se snižuje podélná klenba nožní, je podélně plochá noha. Pokud se nám snižuje příčná klenba nožní, pak hovoříme o příčně ploché noze. Nebo je stav kombinovaný, kdy jde o snížení podélné i příčné klenby nožní. Pojem příčně plochá noha je docela nepřesný, protože nevzniká snížením již stávající klenby, ale zvýšením nebo zvětšením metatarzů (kost zanártní).

 

Plochou nohu můžeme rozdělit na vrozenou plochou nohu a získanou plochou nohu.

Získaná plochá noha

vzniká až v průběhu života, např. nesprávným obutím, chůzí nebo dlouhodobým stáním naboso na tvrdých rovných plochách, přetížením při některém ze silových sportů. Další faktor je obezita a vliv hormonální, například v těhotenství nebo klimakteriu.

Vrozená plochá noha

vzniká vlivem vadného vývoje a postavení nohy. Může být způsobena také nedokonalou péčí o nohy v době růstu a špatnou péčí o správné obouvání (vhodná obuv domácí i volnočasová, sportovní). Tím se mohou malé odchylky od správného postavení nohy zafixovat, vazy a svaly nohy jsou přetěžovány vadným postavením, ale i rychlým růstem nebo závodním sportem.

Obtíže, které plochá noha pacientovi způsobuje, se nejdříve projeví únavou, pocitem těžkých nohou a může vést až k bolesti v subtalárním kloubu (spoj, který se nachází mezi Hlezenní kostí a patní kostí, umožňuje nohu naklonit ze strany na stranu), ale i bolestmi v bércích a křečemi v lýtkách, objevují se statické otoky. Protože chůze není elastická, vznikají bolesti i výše v kyčlích a v lumbosakrální páteři (bederní + křížová oblast nebo oblast jejich přechodu). Plochá noha je často kombinována s křečovými žilami dolních končetin, což jen zhoršuje potíže. Objevují se i bolestivé otlaky na plosce nohy.

Plochou nohu u dospělých léčíme většinou konzervativně. Dbáme na správnou obuv, dostatečně pevnou s dobrým vedením paty, nepříliš vysoký podpatek do maximálně 3-4 cm. Důležité je i vytvarování stélky.

 
Podélnou klenbu nožní podpíráme vhodnými vložkami.  Pro příčnou klenbu jsou určena srdíčka.


U těžších deformit je doporučována úprava obuvi eventuálně ortopedická obuv. Vhodné je pravidelné cvičení nohou, udržování hybnosti kloubů nohy. Je třeba si uvědomit, že plochou nohu nelze v dospělosti cvičením zkorigovat do normálního tvaru. Toto cvičení má však svůj význam pro udržení celkové kondice nohou.

Doporučené cviky pro zlepšení vad nohou a chodidel

Vyhlídky z hlediska vyléčení dospělé ploché nohy nejsou příznivé. Většina pacientů s plochou nohou nemá ale velké obtíže a klenbu lze dobře a dostatečně korigovat protetickými pomůckami. Nedoporučujeme dlouhé stání zvláště na jednom místě, doporučujeme nosit vhodnou obuv s dobře vytvarovanou stélkou a oporou paty, důležité je udržování přiměřené tělesné hmotnosti a péče o případná žilní onemocnění dolních končetin (křečové žíly). Pro zvýšení cirkulace krve, ale i správnou podporu klenby doporučujeme masážní terapeutické vložky FLUID.

 

FLUID - terapeutické masážní vložky

Pohyb tekutiny působí masážně a zlepšuje krevní oběh. Je klinicky dokázáno, že zlepšují krevní oběh, což přirozeně vede k úlevě od bolesti chodidla, nohy a spodní části zad.  Zobrazit

 

Další doporučené produkty

NAVI - stélka z líné pěny

Skvělé ortopedické vlastnosti a vysoký komfort. Líná pěna se díky reakci na teplo dokonale přizpůsobí tvaru chodidla, lépe rozloží tlak v kritických místech a minimalizuje tvorbu mozolů, otlaků a kuřích ok.  Zobrazit

NUVE - sportovní antibakteriální stélka

Skvělé ortopedické vlastnosti a vysoký komfort. Líná pěna se díky reakci na teplo dokonale přizpůsobí tvaru chodidla, lépe rozloží tlak v kritických místech a minimalizuje tvorbu mozolů, otlaků a kuřích ok.  Zobrazit

ARCO - gelová podpora klenby

Gelová podpora podélné klenby ovlivňuje držení těla a nohou ve správné ose. Zamezuje vybočování nohy dovnitř a vně a podepírá propadlou podélnou klenbu. Používá se při vznikajících problémech s podélnou klenbou,jako prevence zánětu povázky (plantární fasciitis), při vznikajících problémech s plochou nohou.  Zobrazit

TALLA - Srdíčko samolepící - kapka

Používají se při problémech s příčně plochou nohou a bolesivých změnách v přední části nohy. Vhodné při nošení obuvi s rovnou, tenkou podrážkou. S ohledem na stupeň plochosti a velikosti nohy je možno volit mezi 3 velikostmi srdíček. Zobrazit

 




Zdroj: Mudr. Dalibor Ostrý, Mudr. Vladimír Medek, Receptář pro zdraví, cviky: Svorto.cz s r.o.