7 důvodů proč je chůze zdravá

zdrava-chuze_600x262
Chůze je v podstatě cvičení, které je snadné, přirozené, zdarma a je k dispozici všem - zde je pár důvodů, proč chodit.

1. Chůze posiluje srdce

Snižujte riziko srdečních onemocnění a mrtvice tím, že pravidelně chodíte. Je to skvělé kardio cvičení, snížíte zároveň hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zvyšujete hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. Je dobré chodit denně alespoň 30 minut svižnou chůzí.

2. Chůze snižuje riziko vážných onemocnění

Pravidelná chůze snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu o zhruba 60 procent. Pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva, prsu nebo dělohy se snižuje zhruba o 20 procent s aktivitou, jako je chůze.


3. Chůze vám pomůže zhubnout

Budete spalovat kolem 75 kalorií jednoduše už jen tím, že půjdete rychlostí 2 km/h po dobu 30 minut. Rychlostí na 3km/h je to 99 kalorií a 4km/h je to 150 kalorií (ekvivalent ke třem koblihám!). Čas na krátkou procházku byste si měli najít každý den. Po třech týdnech si už nebudete umět představit den bez procházky.

4. Chůze zabraňuje demenci

Starší lidé, kteří chodí 6-7 km denně nebo vícekrát do týdne menší vzdálenosti, mají menší pravděpodobnost vzniku demence. Vzhledem k tomu, že demence postihuje každého zhruba čtrnáctého člověka ze sta nad 65 let a jednoho ze šesti nad 80 let, se domníváme, že je to docela dobrý důvod, proč začít chodit!


5. Chůze udržuje nohy zdravé

Téměř čtvrtina lidí trpí nějakou formou poruchy žil dolních končetin. Ve většině případů se jedná o křečové žíly, které jsou nejčastějším jevem. Nejjednodušším cvičením je právě chůze, protože nohy udržuje v přirozeném pohybu. Podporuje krevní oběh v dolních končetinách, takže co nejvíce choďte. I krátká procházka vám může pomoci s výrazným zlepšením příznaků.

FLUID - terapeutické masážní vložky

Pohyb tekutiny působí masážně a zlepšuje krevní oběh. Je klinicky dokázáno, že zlepšují krevní oběh, což přirozeně vede k úlevě od bolesti chodidla, nohy a spodní části zad.  
Zobrazit

 

 

 

6. Chůze dodává vitamín D

Všichni potřebujeme více ven. Mnoho lidí trpí nedostatkem vitamínu D, který ovlivňuje důležité věci v těle, jako je zdraví kostí a náš imunitní systém. Chůze je ideální způsob, jak získat trochu toho vitamínu D navíc.


7. Chůze vám dává energii

Ač je to k neuvěření, čím více budete chodit, tím více budete mít energie. Chůze je jeden z nejlepších přírodních „energizerů“. Zvyšuje krevní oběh a zvyšuje přívod kyslíku do každé buňky v těle, který vám pomůže, abyste se cítili se čilejší a živější. Zkuste krátkou chůzi po polední přestávce – nebudete odpoledne tolik unavení.

Chůze jednoduše dělá radost a zlepšuje náladu. Studie ukazují, že svižná chůze je stejně účinná, jako antidepresiva při mírné až středně závažné depresi. Budete se cítit uvolněně, mít dobrý pocit, tělo vyplavuje endorfiny a zároveň snižuje stres a úzkost. Takže pro pozitivní duševní zdraví, je vycházka absolutní nutností.

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY

Snížená cirkulace nebo diabetická neuropatie

Cirkulace krve v chodidlech

Krevní oběh chodidel a nohou narušují tři základní problémy: diabetická neuropatie, periferní neuropatie a ucpávání tepen. Pokud cirkulují ve Všem krevním oběhu škodliviny, některé z nich se zachytí na stěnách tepen a žil. Nahromadění těchto škodlivin... Číst více

 

Plantární fasciitis - bolest paty a chodidel

Plantární fasciitis - bolest paty a chodidel

Mezi nejčastější příčiny bolesti paty patří zánět povázky (nazývaný též plantární fasciitis). Plantární fascie je šlacha, která spojuje patu a prsty a podporuje...Číst více