Co je syndrom neklidných nohou (SNN)?

syndrom-neklidnych-nohou-541x300

Syndrom neklidných nohou, také nazývaný Willis-Ekbomova choroba, je to neurologická porucha, která způsobuje silné nutkání nohou k pohybu. Lidé s touto poruchou popisují pocity, jako je svědění, cukání, mravenčení, pulzování, škubání a pálení. SNN může být dědičná porucha a je také spojena s celkovou kondicí člověka v závislosti na nemocech a užívaných lécích.

Tyto pocity se obvykle objevují, při ležení v posteli, při dlouhém sezení, například při řízení, sedavém zaměstnání, v divadle, kině, prostě všude tam, kde sedíte delší dobu. SNN se obvykle objevuje večer, takže je velmi obtížné usnout. Lidé s SNN mají tendence se procházet, protahovat nohy, třást nohama (nebo i rukama), aby pomohli zmírnit tyto nepříjemné pocity.

Kdo trpí syndromem neklidných nohou?Porucha postihuje lidi jakéhokoli věku. Ani děti nejsou vyjímkou. Příznaky se mohou objevit jak v dětství, tak i v dospělosti, ale šance na vznik tohoto syndromu se významně zvyšuje s postupem věku. SNN se častěji vyskytuje u žen než u mužů. Celkově touto poruchou trpí asi 10 % evropské poplulace.

Co způsobuje syndrom neklidných nohou?

Bylo zjištěno, že syndrom neklidných nohou je v některých případech genetickým syndromem, což znamená, že je dědičný. Až 92 % pacientů s SNN má v rodině příbuzného, který trpí touto poruchou. U těchto pacientů se příznaky objevují již dříve v životě (před 45. rokem věku) než u pacientů bez jakékoliv genetické vazby.

Kromě genetického zdroje je s rozvojem SNN úzce spojeno mnoho dalších faktorů, včetně:

  • Nedostatkek železa
  • Urémie (stav spojený se zhoršením funkce ledvin)
  • Hypotyreóza (snížená funkce štítné žlázy)
  • Deprese
  • Fibromyalgie (bolestivá choroba chronického nezánětlivého charakteru)
  • Parkinsonova choroba
  • Onemocnění ledvin
  • Diabetes
  • Revmatoidní artritida
  • Periferní neuropatie
  • Těhotenství
  • Dialýza
  • K rozvoji SNN mohou přispět i užívané léky, jako antidepresiva, léky na alergii a léky proti nevolnosti. Na tuto poruchu může mít také neblahý vliv kofein, nikotin a alkohol

Jaké jsou příznaky syndromu neklidných nohou?

Nepříjemný neklid nohou (nebo paží). Tyto pocity v končetinách jsou často dospělými  popisovány jako cukání, škubání, svědění, tahání, pulzování, pálení nebo mravenčení. Objevují se častěji před spaním, ale mohou se objevit i v jiných časech nečinnosti končetin.

Abyste zmírnili neklid končetin, máte nekontrolovatelné nutkání hýbat končetinami, zejména když odpočíváte, například když sedíte nebo ležíte.

K usnutí je proto často potřeba více času, kvůli nutkání protažení končetin, abyste zmírnili tento neklid

Problémy s usínáním a celkovou kvalitou spánku mohou potom vést k denní ospalosti.

Ta může mít za následek problémy v chování během dne (podrážděnost, náladovost, potíže se soustředěním, hyperaktivita atd.) a to ovlivňuje soustředění a pracovní výkonnost.

 

Jak se syndrom neklidných nohou diagnostikuje?

Bohužel neexistuje žádný specifický test na syndrom neklidných nohou. Diagnóza se stanoví jen na základě vašich příznaků. Může být provedena anamnéza, kompletní fyzikální a neurologické vyšetření a krevní testy, aby se vyloučily jakékoli další možné zdravotní problémy spojené s SNN. K posouzení dalších poruch spánku, zejména obstrukční spánkové apnoe (závažné onemocnění, které se vyznačuje tím, že pacient opakovaně přestává dýchat během spánku), lze doporučit studii nočního spánku.

 

Váš lékař by se Vás měl zeptat na rodinnou anamnézu, zda někdo SNN trpí nebo trpěl. Zda máte nějaké potíže se spánkem, potíže s usínáním nebo udržením spánku. 

 

Jak se léčí syndrom neklidných nohou? 

Léčba závisí na intenzitě příznaků. Léčba by měla být zvážena, v závislosti na kvalitě života ovlivněného nespavostí a nebo nadměrnou denní ospalostí. 

 

Nejprve se zkoušejí “nelékové” léčby, zvláště pokud jsou příznaky mírné. Neléková léčba zahrnuje:

 

Pravidelné cvičení, jako je jízda na kole, rotopedu, chůze, ale vyhýbejte se těžkému, intenzivnímu cvičení, alespoň 3 hodiny před spaním.

Dodržování správných spánkových návyků, včetně vyhýbání se čtení těsně před spaním, sledování televize nebo sezení u počítače nebo používání telefonu v posteli. Doporučujeme spát 7 až 9 hodin. Nedostatek spánku může zhoršit příznaky SNN.

Vyhýbejte se nebo omezujte produkty, jako je káva, zelený čaj, Coca Cola, Kofola, čokoláda, nikotin a alkohol.

Pomoci může přikládání nahřívací podložky, studeného obkladu nebo tření nohou. Tím poskytnete dočasnou úlevu neklidných nohou. Zvažte také masáže,akupresuru, chůzi, lehký strečink nebo jiné relaxační, či meditační techniky.

Namočte se do teplé vany.

Co nejvíce omezte stres. Zkuste meditaci, jógu, pilates, jemnou hudbu.

Doplňte si hořčík a železo. Nedostatek železa je častou příčinou SNN. 

 

Když jsou příznaky SNN opravdu časté nebo závažné a nic z předchozích rad nepomůže, Váš lékař s Vámi probere postup vhodné léčby a předepíše léky na předpis, které dokážou zpomalit nebo blokovat signály z nervů v končetinách.

 

Můžete také vyzkoušet Masážní terapeutické vložky FLUID, které napomáhají k celkovému zdraví a prokrvení nohou a chodidel.