Turistika a rady pro zdravou chůzi

Turistika, je zájmová činnost, spočívající v krátkodobém cestování a poznávání prostředí, krajiny, památek, zvyků a lidí. Pak se turista vrací na místa svého obvyklého pobytu. K turistice bezpodmínečně patří i vhodná obuv. Vývoj technologií a materiálů způsobil, že se typická kožená pohorka proměnila ve funkční pohodlnou obuv. Máme na výběr z mnoha druhů, od letních trekkingových sandálů, polobotek, přes outdoorové boty, až po zimní pohorky.

Turistika,

je zájmová činnost, spočívající v krátkodobém cestování a poznávání prostředí, krajiny, památek, zvyků a lidí. Pak se turista vrací na místa svého obvyklého pobytu. Klasická turistika je pěší a spíše individuální, počátkem 20. století přibyla cykloturistika, později mototuristika a od poloviny 20. století turistika skupinová a organizovaná. Tím vzniká turistický průmysl a cestovní ruch. V ČR je turistika od 19. století velice oblíbená a komunita turistů rozšířená. Od roku 1888 mají čeští turisté svoji organizaci, Klubu českých turistů, který udržuje na území České republiky hustou síť značených stezek pomocí turistických značek. Přibližně od roku 2013 se rozšiřuje též zdravá, pohodová a zajímavá turistika.

Zdroj Wikipedie

 

Vhodná obuv

K turistice bezpodmínečně patří i vhodná obuv. Vývoj technologií a materiálů způsobil, že se typická kožená pohorka proměnila ve funkční pohodlnou obuv. Máme na výběr z mnoha druhů, od letních trekkingových sandálů, polobotek, přes outdoorové boty, až po zimní pohorky.

Obuv vybíráme vždy podle toho, kde a za jakým účelem ji budeme používat. K procházkám po lese stačí nízké boty s měkčí podrážkou, a pokud je terén náročnější, volíme obuv kotníkovou s podrážkou tvrdší. Sandály přijdou vhod v létě, hodí se do suchého, rovnějšího terénu anebo slouží k přezutí, po náročné túře, aby si nohy odpočinuly a vyvětraly J.

Dbáme také na provedení boty. Obecně platí, že čím méně švů na svršku boty, tím lépe. Takový šev dovede pořádně potrápit a puchýř je na světě.

Před koupí vždy botu pořádně vyzkoušejte na obou nohách. V mnoha prodejnách se sportovní obuví již mají i testovací dráhu s různými povrchy (kameny, umělá tráva).

 

Stélka

Důležitá je stélka v obuvi. Pokud Vám nevyhovuje stélka původní, můžete ji nahradit jinou. Velmi pohodlné jsou stélky z líné pěny, které zajistí komfort a pohodlí za každé situace. Stélka je měkká a zároveň stabilnívyvýšeným okrajem v patní části i po bocích pro lepší stabilitu chodidla.

 

NAVI - stélka z líné pěny

NAVI - stélka z líné pěny


 Zobrazit

 

 

 

 

Pokud preferujete stélku antibakteriální, prodyšnou, proti nadměrnému pocení nohou, doporučujeme stélku NUVE. Je lehká a opět s vyvýšeným okrajem v patní části. Zároveň má v oblasti paty středovou část, která patu odpruží. Tyto stélky jsou vhodné na všechny druhy sportu.

 

NUVE - sportovní antibakteriální stélka

NUVE - sportovní antibakteriální stélka


 Zobrazit




Podélnou klenbu nožní podpíráme vhodnými vložkami.  Pro příčnou klenbu jsou určena srdíčka.

 

 

 

Jedničkou mezi stélkami se stala vložka FLUID s tekutým glycerinem uvnitř. Při každém kroku se tekutina přelévá, což způsobuje lepší prokrvení nohou, zlepšuje a navrací přirozenou klenbu chodidla a má prokazatelně léčebné účinky. I po náročné túře nebudete trpět pocitem unavených, těžkých nohou. Testováno na lidech :-)

 

FLUID - terapeutické masážní vložky

FLUID - terapeutické masážní vložky


Zobrazit

 

 

 

Nedílnou součástí nohy v botě je ponožka. Známe termoponožky, ponožky se stříbrem, klasické nebo nízké. Jsou vyráběny ze syntetických materiálů ( např.: Polypropylen, Akryl, Lycra, Polyamid ),v kombinaci s bavlnou a na několika místech bývají pružné pruhy. Ty zajistí, aby se ponožka v botě neposouvala. Hodně oblíbené jsou ponožky z funkčních materiálů, jako je třeba MOIRA.

 

Pár zajímavostí na závěr

Odvětví turistiky jsou různá. Známe ty nejčastější, jako jsou: horská turistika, alpinismus, cykloturistika, vodáctví, Geocaching, agroturistika, ekoturistika...

Ale věděli jste, že existuje také temná turistika, kulinářský turismus, medicínská turistika nebo hřbitovní turistika?

V poslední době je fenoménem také turistika na boso.

 

Krásné letní dny a mnoho našlapaných kilometrů

přeje ulevapronohy.cz