Bolest nohou, díl 3.

Zarůstající nehty, Drápovité zakřivení nehtů, Porucha vazu palce, Zlomený prst, Hallux rigidus

Bolest nohou, díl 3.


Předchozí díly

Díl 1. Bolest paty, přední části chodidla

Díl 2. Bolest přední části chodidla, klenby, prstů

 

 

Bolest prstů - pokračování

BOLEST PRSTŮ - POKRAČOVÁNÍ

Zarůstající nehty se vyskytují, když kůže na jedné nebo obou stran nehtů roste přes nehty. Vzniká často u sportovců hrající tenis, fotbal či basketbal. Mnohdy vzniká špatnou metodou stříhání nehtů. Zarůstající nehty mohou být bolestivé nebo můžou vést k infekcím. Léčba zarostlého nehtu zahrnuje:

  • Namočení nohou do teplé vody, čtyřikrát denně
  • Jednou denně, vložení kusu gázy mezi nehet a vlhkou pokožku

Zarůstající nehet - léčba

V případě přetrvávajících problémů se provádí drobný chirurgický zákrok. Bezbolestná je metoda rovnání nehtů pomocí individuálních kovových špon. Při šponování se vhodně upraví nehtová ploténka a poté na nehet aplikuje speciální kovová špona.
Rada: nehty na noze se mají stříhat téměř rovně, nikoli do kulata.

 

Drápovité zakřivení nehtů. Jde o přerůst nehtu, někdy do délky několika centimetrů. Na jedné straně roste rychleji, čímž se zakřivuje do tvaru beraního rohu. Většinou na palci, může svoji velikostí bránit nošení normální obuvi. Pacient si nehet nestříhá, protože je neobvykle tvrdý a bolestivý.

 

Porucha vazu palce. Během sportovní činnosti, často při běhu, skákání či fotbalu může dojít k poruše kloubních fixačních vazů palce a přetažení svalových šlach. Prst se vymkne při přílišném ohnutí směrem nahoru. Možná léčba:

  • ledem co nejdříve po úrazu
  • studeným obkladem
  • klidem

 

Zlomený prst. Zlomeniny se vyskytují v jakémkoliv věku a můžou nastat na kterémkoli z kostí prstů. Drobné zlomeniny mohou vyžadovat pouze odpočinek, led, a léky proti bolesti; vážné zlomeniny mohou vyžadovat omezení pohybu a případně chirurgický zákrok. Jakákoli podezření na zlomeninu by měla být hodnocena lékařem.

Zlomený prst

 

Hallux rigidus je degenerativní artróza kloubu palce. Mezi symptomy patří bolest a ztuhlost kloubu, zhoršující se v průběhu času, a bolesti při chůzi, zejména v poslední části kroku. Léčba může zahrnovat léky proti bolesti a protahovací cvičení. V některých jsou nutné operace (například silastikové náhrady kloubů).

 

Předchozí díly:

Díl 1. Bolest paty, přední části chodidla

Díl 2. Bolest přední části chodidla, klenby, prstů

Díl 3. Zarůstající nehty, Drápovité zakřivení nehtů, Porucha vazu palce, Zlomený prst, Hallux rigidus